Blog

Η υγεία στα άκρα

Η υγεία στα άκρα

“Η ποδολογία είναι μια αναπτυσσόμενη επιστήμη, απαραίτητη σε όλους μας, καθώς εστιάζει στην υγεία των κάτω άκρων. Οι πατούσες μας καλούνται να κουβαλήσουν καθημερινά όλο το βάρος, το άγχος, την ταχύτητα, τα χόμπι και τις ιδιαίτερες συνήθειές μας. Αξίζουν πολύ περισσότερο την προσοχή μας”

Η Καλλιρρόη Πετροπούλου, πτυχιούχος ποδολόγος και μέλος του Σωματείου Ποδολόγων Ελλάδας καθώς και μέλος του συλλόγου Ποδιάτρων Ελλάδος, μιλά για τον παραϊατρικό τομέα που υπηρετεί, για τα προβλήματα και τις ασθένειες από τα οποία μπορεί να μας ανακουφίσει, καθώς και για την συνεργασία της με την Nemertes.

“Αποφάσισα να ασχοληθώ με την ποδολογία από την αγάπη μου προς τον συνάνθρωπο. Δεν είναι μόνο ένα επάγγελμα υγείας, είναι λειτούργημα. Η επιστήμη της ποδολογίας στη χώρα μας μετρά σχεδόν 35 έτη ζωής και είναι σχετικά νέα  στην Ελλάδα. Ασχολείται με τις παθήσεις των κάτω άκρων από τον αστράγαλο και κάτω. Το επάγγελμά μου είναι ακόμα άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά σιγά σιγά οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να προτείνουν μια επίσκεψη στον ποδολόγο. Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε προληπτικά αναφορικά με το κομμάτι της υγείας μας και συνήθως αυτό μας οδηγεί εσπευσμένα στη διαδικασία της θεραπείας. Πρέπει όμως πάντα να ακολουθούμε τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη -κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν – αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία και τη μακροζωία. Αντιλαμβάνεστε ότι ταλαιπωρούμε τα πέλματα μας σε καθημερινή βάση για χρόνια ολόκληρα. Η πατούσα μας σηκώνει ολόκληρο το βάρος μας καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας με αποτέλεσμα να καταπονείται ιδιαίτερα. Η καταπόνηση αυτή καταγράφει τα αποτελέσματα της σε όλη τη σπονδυλική στήλη και σε όλα μας τα όργανα. Γι’ αυτό και η καθημερινή περιποίηση των ποδιών μας κρίνεται επιτακτική και θα πρέπει να μας γίνει μια απαραίτητη συνήθεια. Ένα χλιαρό  ποδόλουτρο με θεραπευτικά άλατα, το πάρα πολύ καλό σκούπισμα μεσοδακτύλια στις φάλαγγες και η άμεση χρήση ειδικής ενυδατικής κρέμας και ενυδατικών λαδιών σε συνδυασμό με μια αναζωογονητική μάλαξη, αποτελούν τα βασικά καθημερινά βήματα για τη σωστή υγεία των ποδιών μας. Η στροφή σε μια πιο φυσική και ολιστική προσέγγιση αποτελεί πλέον κοινό τόπο και στο δικό μας τον τομέα. Μια μεγάλη αλήθεια επίσης για εμάς τις γυναίκες  είναι oτι τα τακούνια καταπονούν αρκετά τα πέλματά μας, για αυτό είναι καλό να μην τα φοράμε όλες τις ώρες της ημέρας. Μπορούμε να τα φοράμε με σύνεση και σίγουρα πρέπει να διαλέγουμε ποιοτικά παπούτσια. Η καλύτερη ώρα για να αγοράσουμε παπούτσια είναι το απόγευμα, όταν τα πόδια μας είναι ήδη κουρασμένα. Πρέπει να εφαρμόζουν σωστά, να τα νιώθουμε άνετα και να προσπαθούμε όσο το δυνατόν γίνεται να μην παρασυρόμαστε από τη μόδα. Κλείνοντας  θα ήθελα να τονίσω κάτι που θα πρέπει να έχουμε καθημερινά στο μυαλό μας. Η υγεία είναι επιλογή!

Η κα. Καλλιρρόη Πετροπούλου είναι ιδιοκτήτρια του Ποδολογικού κέντρου Κολωνακίου (Πατριάρχου Ιωακείμ 18, Κολωνάκι www.podologiakolonaki.gr) και επίσημη συνεργάτης της Nemertes Athens.