Blog

  • Home
  • blog

Είναι εξαιρετικό κατόρθωμα να παραμείνεις φυσική και φυσιολογικά όμορφη

Είναι εξαιρετικό κατόρθωμα
να παραμείνεις φυσική και φυσιολογικά όμορφη

Όταν μιλάμε για υγεία και ομορφιά οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται αυτούς τους όρους με τη στενή τους έννοια. Έτσι, συχνά η υγεία είναι απλά η απουσία παθολογικών συμπτωμάτων ενώ η ομορφιά βρίσκεται στην απουσία των ρυτίδων.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό σε αυτές τις έννοιες. Για τη μεν υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την ορίζει ως μία κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς ως την απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Η ομορφιά είναι η υγεία του οργανισμού και φυσικά του δέρματος, η αρμόνια των ανατομικών χαρακτηριστικών, η σφριγηλότητα και η ελαστικότητα, το ροδαλό χρώμα και η φυσική ανεμπόδιστη έκφραση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κινητικότητα. Όλα αυτά συνθέτουν την προσωπικότητα, το “personality” που για τον καθένα μας επιβάλλεται να είναι μοναδικό. Αυτό πρεσβεύουμε στο Ιατρείο Ποιότητας Ζωής και το υποστηρίζουμε με φυσικές θεραπείες αντιγήρανσης και τη χρήση οργανικών και φυσικών προϊόντων. Κύρια επιδίωξη μας παραμένει η επίτευξη της αρμονίας.

Ο όρος αρμονία αποδίδεται, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο ταίριασμα, στη συμμετρία, στην ευρυθμία, στις σωστές αναλογίες. Το αποτέλεσμα της αρμονίας είναι το ωραίο. Την περίοδο που διανύουμε, το ωραίο είναι το ζητούμενο στις αισθητικές ιατρικές εφαρμογές όλο και συχνότερα. Αναμφίβολα είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε το ωραίο σε κάθε ενδιαφερόμενη τόσο από ιατρική όσο και από αισθητική άποψη.

Η ιατρική Αισθητική πρόταση θα πρέπει να έχει θέση ανάμεσα στην απόρριψη της υπερβολής από τη μία, και του συντηρητισμού από την άλλη. Διότι η μεν υπερβολή ασφαλώς απέχει της αρμονίας και ο δε συντηρητισμός εγκλωβίζει τη γυναίκα, αποτρέποντάς τη από το να αναζητήσει επιστημονική και αισθητική διέξοδο με σκοπό να αισθανθεί και να λειτουργήσει καλύτερα στο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό της περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, η ανάδειξη της αρμονίας που σχετίζεται άμεσα με την εξατομίκευση των ιατρικών αισθητικών εφαρμογών και το σεβασμό των φυσικών λειτουργιών του κάθε οργανισμού, εναρμονίζεται με τις θετικές κριτικές των παρατηρητών.

Στόχος είναι πάντα η επιτυχία, και επιτυχία σημαίνει ικανοποίηση ψυχική αλλά ενίοτε και υλική. Σε όλες τις περιπτώσεις, για την επίτευξη του στόχου, ακόμα και στα τυχερά παιχνίδια, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που ονομάζεται προγραμματισμός. Αν ο προγραμματισμός στην αισθητική απαιτείται λιγότερο, στην αντιγηραντική αγωγή και φροντίδα, έχει τον πρώτο λόγο εάν θέλουμε να πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο γιατρός ως coach, έχει πρωταρχική θέση, αλλά τα αποτελέσματα και η αντοχή τους μέσα στον χρόνο, εξαρτώνται και από τα δύο μέρη. Ο Νοέμβριος είναι έμπρακτα κάθε χρόνο ο μήνας εκκίνησης του προγραμματισμού για τις αντιγηραντικές θεραπείες. Αυτό συμβαίνει επειδή χρονικά είναι τοποθετημένος πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και λόγω των κλιματολογικών μεταβολών. Άλλωστε, οι σημαντικότερες θεραπείες ενίσχυσης του δερματικού ιστού για αποτελέσματα ουσιαστικά και που αντέχουν στον χρόνο, καλό θα είναι να προηγούνται της έλευσης των πρώτων κρύων του χειμώνα.

Η επίτευξη αυτών των στόχων προϋποθέτει συνέπεια και συνέχεια. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο της διατροφής μας καθώς και στην ποιότητα των καλλυντικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Η πτώση της θερμοκρασίας κατά την περίοδο του χειμώνα ενισχύει την ξηρότητα του δέρματος και το αφυδατώνει. Κατά τους χειμερινούς λοιπόν μήνες η ανάγκη για βαθιά ενυδάτωση είναι επιτακτική. Η συμβουλή μου είναι πάντα να χρησιμοποιούμε οργανικά προϊόντα, πλούσια σε πολύτιμα έλαια.

Είτε θέλουμε είτε όχι η ζωή και η φύση εκφράζονται με φυσικότητα και έχουν τους κανόνες τους. Η δημιουργία, η αισθητική και η υγεία είναι η ευχή και ο σκοπός!

Dr. Sofoklis Hadjimoissis
Doctor of Medicine
Specialist in Primary Health Care,
Aesthetic Medicine and Anti-aging
PhD in Obesity, University of Athens